Melasy wędkarskie


melasa

MCKARP oferuje duży wybór Melas wędkarskich

  • Melasa Scopex
  • Melasa Czosnek
  • Melasa Naturalna
  • Melasa Brasem
  • Melasa Truskawka
  • Melasa Piernik
  • Melasa Vanilia

Melasa wędkarska

Brunatny, lepki płyn, otrzymywany przy produkcji cukru z buraków cukrowych. Ma smak słodki, ale i lekko piekący, czego większość ryb nie lubi, gdyż nie są przyzwyczajone do wielu smaków w jednym pokarmie. Składnik sycący, wiążący, silnie barwiący zanętę na brązowo. Dobrze się komponuje z zanętami na bazie zmielonego chleba lub tartej bułki. Sproszkowana melasa wchodzi w skład PV-1, wysokoproteinowej mieszanki paszowej stosowanej w zanętach, głównie jako składnik wiążący.

Melasę do zanęt dodajemy po uprzednim rozpuszczeniu w wodzie. Wlana bezpośrednio z butelki zbryli składniki i uniemożliwi ich roztarcie. Dozujemy niezwykle ostrożnie, bo melasą można poprawić wartość zanęty, ale także całkowicie i nieodwracalnie ją zepsuć. Dodatek dobry przede wszystkim do mieszanek leszczowych, niekiedy i karpiowych. Jego udział może w nich sięgać do 20 proc., w innych 5 – 10 proc.

Ryby lubią słodycz. Przepadają za nią zwłaszcza karpie, karasie, liny i leszcze. Słodkie zanęty zwabiają również płocie, lecz szybko je sycą. Zresztą wszystkie naturalne słodziki są wysokoenergetyczne. Dlatego najczęściej sięgamy po nie latem, kiedy ryby żerują intensywnie.

Co to jest melasa?

Melasa (melas) – ciemnobrązowy, gęsty syrop o odczynie słabo alkalicznym. Powstaje jako produkt uboczny podczas produkcji cukru spożywczego. Jest produktem o zawartości około 40% sacharozy, której dalsze odzyskiwanie jest nieopłacalne.

Stosowana głównie do produkcji alkoholu, drożdży piekarniczych oraz paszowych, do produkcji kwasów organicznych – cytrynowego, szczawiowego, gliceryny. Jest bogatym źródłem żelaza niehemowego. Można z niej izolować betainę.

[Głosów:16    Średnia:3.9/5]